Wybieraj zdrowe tłuszcze

10/09/2014
1

Wiele spożywanych przez nas tłuszczy znacznie różni się między sobą wartością odżywczą i wpływem na nasze zdrowie. Dawniej tłuszcze uchodziły za niepożądany element diety, przez co były często wykluczane z menu. Okazuje się, że nie wszystkich tłuszczy należy unikać. Niektóre z nich stanowią niezbędny element dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to inaczej wielonasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich kwasy z rodziny omega-3 i omega-6, które z punktu widzenia żywienia człowieka, są najważniejszymi spośród tłuszczy. Wchodzą one w skład struktur błon komórkowych. Organizm człowieka sam nie jest w stanie ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą, zarówno u osób najmłodszych, jak i dorosłych.  


Kwasy z grupy omega-3 występują w tłuszczu rybim oraz w zimnotłoczonych olejach roślinnych, zwłaszcza w oleju z pestek dzikiej róży, lnianym, konopnym czy z orzechów włoskich. Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wzrasta szczególnie w okresie ciąży, dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednią ich ilość zarówno ciężarnym, jak i matkom karmiącym. Omega-3 odgrywają istotą rolę także w diecie dzieci, gdyż NNKT wpływają korzystnie na ich prawidłowy rozwój oraz wzrost. Taka zbilansowana dieta najmłodszych, przyczyni się do ich prawidłowego rozwoju intelektualnego oraz fizycznego.


Kwasy omega-6 dostarczane są do organizmu człowieka w znacznych ilościach wraz z pożywieniem, dlatego nie grozi nam ich niedobór. W dużej mierze występują one w oleju słonecznikowym, kukurydziany, z pestek dyni, a także w mięsie. Standardowa europejska dieta w nadmiernej ilości dostarcza kwasów omega-6, podczas gdy ilość kwasów z grupy omega-3 jest bardzo niska. Skutkuje to zaburzonym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 : omega-3, który wynosi średnio 20:1, podczas gdy zalecana proporcja powinna mieścić się w przedziale od 4:1 do 2:1. Na 4 do 2 części kwasów omega-6 powinna przypadać 1 część kwasów omega-3.


Kwasy omega-9 (inaczej kwasy jednonienasycone) stanowią kolejną grupę dobrych tłuszczy. Odgrywają one istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, dlatego warto włączyć je zwłaszcza do diety dorosłych członków rodziny. Kwasy jednonienasycone wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (frakcji LDL), podwyższając jednocześnie poziom frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol). W związku z tym ich regularne spożywanie sprzyja profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Źródłem omega-9 są oleje: arachidowy, rzepakowy, z awokado czy oliwę z oliwek.

Warto sięgać po produkty oparte na roślinnych źródłach kwasów z różnych grup. Posiadają one przewagę nad olejami rybimi, ponieważ z roślinnego kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy) w organizmie wytwarzane są dwa pozostałe kwasy omega-3: EPA i DHA, które są obecne w rybach. Reakcja nie zachodzi jednak w drugą stronę. Z rybich kwasów omega-3: DHA i EPA organizm nie jest w stanie wytworzyć kwasu alfa-linolenowego. W dużej mierze znajduje się on w siemieniu lnianym. Warto pamiętać, że roślinne źródła kwasów tłuszczowych są wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, jak np. rtęć, która kumuluje się w wątrobach ryb. Żeby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, najlepiej stosować oleje zimnotłoczone. Ich wprowadzenie do diety będzie kolejnym, małym krokiem w drodze do zdrowego odżywiania.

Poleć
Udostępnij
kwiat
auto